A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує

Дата: 16.02.2023 15:38
Кількість переглядів: 78

Місцевий бюджет Рівненщини отримав 2,2 млн грн від ліцензування у сфері підакцизної групи товарів

За право здійснювати на території Рівненської області  продаж, зберігання чи виробництво підакцизних товарів суб’єкти господарювання впродовж січня сплатили до місцевого бюджету 2,2 мільйона гривень, що 14%, або на 281 тис грн більше за надходження відповідного періоду 2022 року. Про це повідомляє Головне управління ДПС у Рівненській області.

Загалом, найбільше коштів надійшло за ліцензії :

на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами  – 1 млн 538 тис грн;

на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами - 532 тис грн;

на право зберігання пального - 129 тис гривень.

Податкова служба області нагадує, що споживачам варто перевіряти наявність ліцензії у продавця лікеро-горілчаної продукції, тютюнових виробів та пального з тим, щоб отримати легальний та якісний товар.

На кожній одиниці спиртного чи тютюнових виробів обов’язково повинна бути марка акцизного податку встановленого зразка, - звертають увагу в податковій службі.

Наявність ліцензії на реалізацію – головна умова для продажу будь-якої  підакцизної продукції оптом та у роздріб.  ЇЇ відсутність ставить під сумнів якість пропонованої горілчаної продукції чи тютюнових виробів. А це означає, що без ліцензійна торгівлі спиртним та цигарками може нести загрозу життю і здоров’ю споживачів. Окрім того, безліцензійна діяльність позбавляє бюджет передбачених законом надходжень.

Змінили адресу і не отримали податкове  повідомлення - рішення на сплату місцевих податків? – Зверніться до Центрів обслуговування платників

Шановні краяни, серед податків, які формують місцеві бюджети, є майнові податки, які в повному обсязі наповнюють місцеві скарбниці і від їх надходжень залежить фінансування та виконання програм розвитку громад, де ви проживаєте.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України податкової службою області забезпечується надсилання громадянам податкових повідомлень-рішень про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, транспортного податку  та відповідні платіжні реквізити.

При  цьому податкові повідомлення-рішення  надсилаються платникам за адресами згідно з відомостями з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Якщо у громадян відбулись зміни адресних даних, то вони зобов'язані повідомити контролюючому органу відомості про такі зміни протягом місяця з дня їх виникнення шляхом подання відповідної заяви за формою №5ДР або заява за формою №5ДРП.

Це передбачено нормами Податкового кодексу України (пункт 70.7 статті 70 ПКУ).

У разі якщо контролюючий орган не надіслав чи не вручив податкове повідомлення-рішення у  встановлені строки, фізичні особи звільняються від відповідальності,  передбаченої Податковим кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

Але контролюючий орган має право визначити суми податку на майно за три звітні податкові роки. Тож принцип «незнання законів» не звільняє від сплати податків та діє при визначенні податкових зобов’язань для кожного платника податків в Україні.

Тому, у разі якщо ви, як жителі громади, ідентифікуєте себе як платників податку на нерухоме майно чи земельного податку, але не отримували раніше повідомлень про сплату, вам необхідно  звернутись до податкової служби (Центру обслуговування платників) для проведення звірки та/або отримання консультації.

Подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік та сплата відповідних податків і зборів – конституційний обов’язок громадян

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує громадянам, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2022 року.

До випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) та військового збору, що підлягають сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлених розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), відносяться:

- отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо);

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу) (спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо);

- отримання іноземних доходів  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу);

- при отриманні доходів від підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (ст. 177 Кодексу);

- при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність (ст. 178 Кодексу);

- набуття статусу резидента України іноземцем (п. п. 170.10.4 п. 170.10 ст. 170 Кодексу). Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи.

Пам’ятайте: подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь