A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

У середу 9 листопада у День української писемності та мови відбудеться Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності-2022

Дата: 08.11.2022 14:58
Кількість переглядів: 177

Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови.

Цей день було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997-го № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Традиційно в цей день усі українці пишуть Радіодиктант національної єдності, а в школах, окрім цього, проводять тематичні уроки з української мови та літератури.

2022 року традиційний Радіодиктант національної єдності на честь Дня української писемності та мови відбудеться 9 листопада об 11:00.

Автор тексту Радіодиктанту національної єдності-2022 — українська письменниця Ірина Цілик, диктант зачитає актриса Ада Роговцева.

Диктант можна слухати по всій країні на хвилях Українського радіо та Радіо Культура.

Також він онлайн транслюватиметься на телеканалах і діджитал-платформах Суспільного.

Транслюватиме Радіодиктант і НВ.

Крім того, у різних країнах світу будуть організовані студії для написання Радіодиктанту національної єдності українцями, які вимушено живуть за кордоном.

Якщо ви хочете, щоб текст написаного вами радіодиктанту перевірили фахівці, можна надіслати його у вигляді паперового листа на адресу м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф відправлення був не пізніше 10 листопада.

Також можна сфотографувати або відсканувати текст написаного вами Радіодиктанту та надіслати його до 11:00 10 листопада у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf за адресою rd@suspilne.media  або через електронну форму для отримання робіт, яка з’явиться на сайті ukr.radio  9 листопада.

Радіодиктант національної єдності був вперше організований командою Українського радіо у 2000 році. Відтоді його проводять щороку на День Національної писемності та мови.

Зазвичай найактивнішими учасниками Радіодиктанту національної єдності стають школярі та студенти і викладачі навчальних закладів, але щороку на знак поваги до української мови у ньому бере участь все більше людей різних професій.

Торік автором тексту та диктором радіодиктанту був письменник Юрій Андрухович. Лише одна людина в Україні написала диктант без помилок.

Якщо з українською мовою
В тебе, друже, не все гаразд,
Не вважай її примусовою,
Полюби, як весною ряст.
Примусова тим, хто цурається,
А хто любить, той легко вчить:
Все, як пишеться, в ній
вимовляється, –
Все, як пісня, у ній звучить.
І журлива вона, й піднесена,
тільки фальш для неї чужа.
В ній душа Шевченкова й Лесина,
І Франкова у ній душа.
Дорожи українською мовою,
Рідна мова – основа життя.
Хіба мати бува примусовою?
Непутящим бува дитя!

Дмитро Білоус


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь