A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Вишиванка - маркер нашої ідентичності та єдності

Дата: 18.05.2022 16:41
Кількість переглядів: 289

Фото без опису

Щорічно в третій четвер травня відзначається День вишиванки - свято традиційного українського одягу. Вишиванка - це предмет гордості українців. Це традиція, яка передавалася з покоління в покоління, попри численні утиски української культури. Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

Сьогодні масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде.

У цей день фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а й далеко за кордоном.

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.

У ці складні для України часи масових зібрань та акцій в Україні не проводитимуть, проте закликаємо всіх одягти вишиванки, як символ єднання у важкий час боротьби за власну незалежність: вдома, на роботу чи на прогулянку. Вишиванка - маркер нашої ідентичності, нашої нації. Так ми нагадаємо про себе ще раз усьому світові.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь