A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Увага! Самшитова вогнівка

Дата: 12.05.2022 10:34
Кількість переглядів: 413

Фото без опису

Упродовж останніх років в озелененні як міських, так і приватних територій використовуються рослини з роду Самшит (Buxus L.), однак сьогодні постає проблема використання рослин у зв’язку з появою інвазивного шкідника – самшитової вогнівки (Cydalima perspectalis).

Самшитова вогнівка – вид метеликів. Їх гусениці живляться листками самшиту. Можуть з’їдати і деякі інші декоративні рослини – піроканти, бруслини Форчуна, які рідше трапляються в наших садах. Дуже ймовірно, що цей шкідник потрапив у Європу з Китаю разом із імпортованими звідти садовими рослинами. Вперше в Україні самшитову вогнівку було виявлено у 2014 році на Закарпатті біля Мукачева, куди вона потрапила зі Словаччини.

Розвиток самшитової вогнівки проходить дуже швидко – за літо з’являються мінімум два покоління шкідника. Якщо сприятливі умови – тепла весна, затяжна осінь, може з’являтися три покоління. На перших порах молоді гусениці скелетують листки самшиту – виїдають м’якоть нижньої частини, залишаючи зверху плівку. Це перша ознака пошкодження. Пізніше гусениці обгризають листки повністю, залишаючи центральну жилку та, інколи, зовнішні краї листка. Пошкоджені гілки облітають шовковими нитками.

Тим, хто має самшит і хоче зберегти його, радимо постійно тримати ці рослини під контролем, проводити обробку спеціальними препаратами декілька разів протягом сезону. Самшитова вогнівка живе відкрито – на неї діють практично усі хімікати, які застосовуються у боротьбі з комахами. При цьому має бути потужний струмінь оприскувача, щоби препарат проникав у середину куща.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь