A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

ЩО МИ МАЄМО ЗНАТИ ПРО ІНТЕРНАТИ!

Дата: 01.11.2021 15:21
Кількість переглядів: 960

Масштаб проблеми в Україні

Понад 80 000 дітей в Україні зростають у державних закладах різних типів: дитячих будинках, спеціалізованих закладах освіти  тощо (далі-Заклад). Лише близько 8 % цих дітей дійсно є сиротами. Переважна ж більшість дітей в  закладах мають не лише родичів, але й одного чи навіть двох батьків. При цілісному підході держави до підтримки сім’ї можна було б забезпечити виховання всіх цих дітей в родині або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Що означає життя в Закладі

  • Закритість, ізоляція від навколишнього світу, осуд суспільства.
  • Розрив з родиною, відсутність взаємодії, спілкування з родичами, відсутність позитивної моделі сім’ї, самотність, нестача тепла та любові.
  • Втрата індивідуальності внаслідок групового підходу, насильство, приниження та нівелювання особистості.
  • Формування споживацької позиції, неготовність до самостійного життя, відсутність необхідних навичок.
  • Відставання в емоційному розвитку, складнощі у спілкуванні, зменшення шансів отримати повноцінну освіту.
  • Зростання шансів стати жертвою торгівлі людьми, експлуатації, підліткової вагітності.

 Наслідки для дитини

Дослідження виявили, що заклади  спричиняють непоправну шкоду дітям, навіть найкращі з них не можуть забезпечити належної турботи та уваги дитині. Виховання в закладах  особливо небезпечне для дітей віком від 0 до 3 років, на який припадає найважливіша фаза розвитку в житті дитини. Інтереси установи завжди переважають над індивідуальними потребами дитини, яку змушують бути ‘як всі’. Як наслідок, дитина втрачає індивідуальність, у неї формується споживацька позиція, єдиними цінностями для неї стають матеріальні блага. Відсутність значущої особи в житті дитини, відсутність прикладу для наслідування не дає змоги усвідомити сформувати життєві орієнтири. Зростаючи в державних інституціях, діти не набувають достатніх навичок для успішної соціальної інтеграції. Статистика показує, що 20% випускників таких закладів мають судимість, 14% займаються проституцією, 10% протягом двох років після випуску здійснюють самогубство, і лише 10% повністю інтегруються в суспільство.

Діти в інституціях наражаються на підвищений ризик насильства в порівнянні з іншими дітьми, – це пряме порушення Права дитини на захист від насильства, що закріплене в Конвенції ООН про права дитини

Тому, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2021 року №843 «Деякі питання соціального захисту дітей, влаштованих на цілодобове перебування до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування» працівниками відділу соціального захисту та служби у справах дітей Немовицької сільської ради було здійснено відвідування сімей діти, яких навчаються та цілодобово перебувають у закладах інституційного догляду та виховання. Метою даного заходу було провести інформаційно – просвітницьку роботу з батьками щодо недопущення перебування дітей у вище вказаних закладах, повернення дітей на навчання до закладів загальної середньої освіти  за місцем проживання. Також батькам було роздано інформаційні буклети про переваги сімейного виховання та життя дитини в спеціалізованому закладі.
 

Фото без опису

За результатами проведеного заходу відділом соціального захисту було організовано оцінювання потреб дітей та їх сімей, службою у справах дітей винесено дане питання на засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Немовицької сільської ради.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь