A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Ліс - наше багатство, бережімо його від пожеж!

Дата: 26.03.2021 09:12
Кількість переглядів: 573

Після танення снігу в лісах України розпочинається період, коли різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж, він і називається пожежонебезпечним. Триває цей період до жовтня місяця включно.

Основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах України та випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустирях, вздовж доріг. Випалювання рослинності призводить до руйнації ґрунтового покриву та його збідніння. Вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їхнього коріння. При стихійному спалюванні трави вогонь може охопити великі території та спричинити знищення диких рослин і тварин. Крім того, існує загроза лісових пожеж і займання житлових будинків, а також короткого замикання, якщо поблизу проходять високовольтні лінії електропередачі. Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання.

Нагадуємо, що підпал сухої трави є злочином. Нещодавно Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» № 1259-ІХ, який парламент ухвалив 19 лютого 2021 року.

Закон встановлює заборону випалювання з порушенням установленого порядку сухої рослинності у прибережних смугах уздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграції тварин. За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність.

Шановні жителі Немовицької сільської ради, просимо дотримуватись вимог Правил пожежної безпеки в лісах України протягом пожежонебезпечного періоду, не запалювати багаття у хвойних насадженнях, у місцях із сухою травою, а також під кронами дерев. Перед відходом з лісу багаття повинно бути ретельно засипане землею, або залите водою до повного припинення тління.

У разі виявлення осередку загоряння в лісових масивах чи поблизу їх, негайно повідомляти за телефоном 101. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь