A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Чому хворі на COVID-19 не відчувають смаку та запаху та чи можна їх повернути у майбутньому?

Дата: 30.06.2020 15:34
Кількість переглядів: 67150

Після початку спалаху коноравірусу з’явилися повідомлення про втрату хворими нюху і відчуття смаку. Зараз стає зрозумілою причина цього явища і ступінь його незворотності.

Фото без опису

За словами науковців, однією з поширених причин втрати нюху є вірусні інфекції, такі як застуда і запалення дихальних шляхів. Ці інфекції не є небезпечними для життя, вони викликають лише тимчасову, на період хвороби, втрату нюху. Причина – в закладеності носа яка, зазвичай супроводжується нежитем. В результаті молекули пахучих речовин втрачають здатність досягати рецепторів в носі. У поодиноких випадках після вірусної інфекції нюх пропадає на місяці і навіть на роки.

Втрата смаку виникає через те, що в сприйнятті смаку бере участь не тільки язик, але й ніс, а коли він закладений, сприйняття смаку знижується до повного зникнення.

При COVID-19 все відбувається зовсім інакше: нюх пропадає раптово і несподівано відновлюється в повному обсязі через 1-2 тижні. Зрідка порушення нюху, що супроводжується спотвореним сприйняттям запаху, триває довше. Але оскільки при коронавірусі нежить найчастіше відсутній, закладений ніс в даному випадку ні до чого.

Комп’ютерна томографія (СТ) синусів носа хворих, які скаржилися на втрату нюху, показала, що ділянки дихального шляху, що відповідають за сприйняття запаху, блокуються слизом, тоді як інші зони носа продовжують функціонувати в звичайному режимі (носове дихання у хворих не порушується).

Спосіб зараження клітин коронавірусом вже відомий. Він «прилипає» до клітинних рецепторів АСЕ2 за допомогою білка TMPRSS2, що сприяє закріпленню вірусу до клітини і проникненню всередину. Це викликає інтенсивну імунну реакцію, яка називається цитокіновий шторм.

Спочатку вчені думали, що вірус знищує волокна нюхового нерва, що передає відповідні сигнали в мозок. Але з’ясувалося, що нейрони цього нерва не мають рецепторів АСЕ2, необхідних вірусу для проникнення в них, зате вони є в оточуючих ці волокна допоміжних клітинах, що підтримують роботу нюхового нерва.

Вчені вважають, що вірус вражає саме ці допоміжні клітини. Бурхлива імунна реакція викликає місцевий набряк, але волокна нюхового нерва залишаються неушкодженими. При затиханні запального процесу, нюх відновлюється.

Чому ж відновлення не відбувається у всіх одужавщих від COVID-19? У таких хворих викликаний вірусом цитокіновий шторм, мабуть, частково руйнує тканини носа, тому відновлення нюху відбувається повільніше.

В кінцевому підсумку, як пояснюють ізраїльські фахівці, нюх повернеться до всіх, хто одужав, оскільки структура нейронів відновлюється. Реабілітаційна терапія, що включає щоденний контакт з різними запахами, сприяє оновленню клітин нюхового апарату, і він знову починає нормально функціонувати.

Джерело: https://www.vz.kiev.ua/v-izrayili-poyasnyly-chomu-hvori-na-covid-19-ne-vidchuvayut-smaku-ta-zapahu/?fbclid=IwAR0d1tt6oNIRIpG2qmifUwOcGcatGyEG0eZn2J2lLj68SB1Lgq3cbpktm5A

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь