Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Закон про ринок землі №2178-10. Основні положення

Дата: 25.05.2020 11:29
Кількість переглядів: 643

Фото без описуВ ніч на 31 березня Верховна Рада України проголосувала за Закон України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який з 1 липня 2021 року має відкрити ринок землі в Україні. Його основні положення – обмеження площ придбання землі в одні руки, заборона на продаж землі іноземцям, пріоритетне право придбання для фізичних осіб, які є громадянами України перед юридичними особами. Пропонуємо основні положення закону, який відмінив мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Громадяни України зможуть купувати землю сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року. З 2024 року набувати право власності зможуть юридичні особи, засновниками або кінцевими бенефіціарами яких є українці. Покупці землі не можуть мати бізнес, зареєстрований закордоном або у офшорних компаніях.

Закон визначає граничні межі концентрації землі в одних руках для фізичних та юридичних осіб. Відповідно, для фізичних осіб, які зможуть купувати землю у перший рік після відміни мораторії граничні межі концентрації складають 100 га, для юридичних осіб на другому етапі, з 2024 року – граничні межі концентрації складають 10 тис га.

Документом передбачено заборону по придбанню землі для іноземців, а також визначено обмеження для осіб з російським громадянством, причетних до терористичних організацій та осіб, щодо яких застосовано санкції.

Вартість землі прив’язана до нормативно-грошової оцінки землі, нижче якої вона не може встановлюватись. Розрахунок за землю у разі придбання має проводитись у безготівковій формі. Передбачена процедура придбання землі з розстрочкою платежів. А також закон забезпечує переважне право під час придбання землі сільськогосподарського призначення для тих, хто її обробляв до моменту продажу.  

Детально про те, як виглядає земельний банк України дивіться у Земельному довіднику України — інфографічний навігатор по ринку землі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь