Рекомендації щодо проведення санітарно-протиепідемічних заходів на період карантину в контексті спалаху нового вірусу (2019 –nCoV) у закладах продовольчої торгівлі
Рекомендації щодо проведення
санітарно-протиепідемічних заходів
на період карантину в контексті спалаху нового вірусу (2019 –nCoV)
у закладах продовольчої торгівлі
1. На період карантину у закладі торгівлі слід не допускати реалізацію продукції швидкого харчування (хот-дог, гамбургер, піца тощо), кулінарних виробів, реалізації кави і чаю на розлив, харчових продуктів без упаковки виробника, що не підлягають термічній обробці. (Рішення про тимчасове призупинення виробництва та/або обігу харчових продуктів від 20.03.2020 №8, видане Головним державним інспектором Рівненської області).
2. На кожному об’єкті торгівлі мають бути облаштовані куточки особистої гігієни: рукомийники під’єднані до системи централізованого водопостачання та водовідведення; рідке мило, антисептик для рук, одноразові паперові серветки. Біля рукомийників має бути інструкція з вимогами до правильного миття рук (додається).
3. Через кожні дві години слід проводити технологічну перерву тривалістю 10-15 хвилин для проведення вологого прибирання та провітрювання.
4.На період карантину вологе прибирання приміщень повинно здійснюватись кожні дві години із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів. Для прибирання необхідно мати достатню кількість посуду та інвентарю, який має бути промаркований і застосовуватись за призначенням. Обов’язково кожні дві години необхідно протирати ручки дверей, та робоче місце продавця, ваги, прилавки, вітрини, касові апарати розчином із дезінфекційних засобів та проводити провітрювання.
5.Миття рук персоналом закладу торгівлі має здійснюватись: після приймання товару, викладки його на полиці, прибирання, відвідування санвузла та з періодичністю 1 раз на годину.
6. Власник чи адміністратор закладу торгівлі повинні забезпечити контроль за чисельністю покупців у магазині (не більше 5 чоловік у невеликих магазинах, 10 – у мінімаркетах) та допуском у торгові приміщення покупців тільки в масках.
7. Керівник закладу повинен забезпечити наявність необхідних медичних засобів (аптечка укомплектована термометром, жарознижуючими (бажано парацетамол), знеболюючими препаратами, змінними одноразовими медичними масками, латексними рукавичками).
8. Запровадити щоденний температурний скринінг працівників, негайно відправляти додому на самоізоляцію усіх працівників, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань.
9. Забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метр, встановити захисні екрани для захисту працівників.
10. Забезпечити дотримання дистанції між покупцями при проведенні розрахункових операцій на відстань як мінімум 1 метр.
11. Забезпечити роботу продавця в медичній масці та рукавичках.
12. Облаштувати у торговому залі місце для встановлення антисептика для рук із дозаторами для відвідувачів.
13. Мийні та дезінфекційні засоби повинні мати документи, які підтверджують їх якість, безпечність і походження та використовуватись відповідно до інструкцій щодо їх застосування.