Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Про діяльність закладів культури Немовицької сільської ради за 2019 рік

Дата: 13.02.2020 15:23
Кількість переглядів: 1422

Фото без опису

Заклади культури Немовицької сільської ради у своїй діяльності керуються Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», Цивільним, Господарським кодексами України, наказом Міністерства культури України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» та іншими нормативно-правовими актами, рішеннями Немовицької сільської ради, розпорядженнями сільського голови, рішеннями виконавчого комітету, наказами відділу освіти, культури та з питань сім’ї, молоді та спорту Немовицької сільської ради та своїми Статутами.

Діяльність закладів відбувається згідно планів роботи і спрямована на формування нового культурно-мистецького середовища та створення умов для масового, сімейного та індивідуального розвитку творчих здібностей, спілкування, відпочинку, розваг, відновлення духовних і фізичних сил на основі вивчення культурних запитів та інтересів різних категорій населення.

Основні напрямки, над якими працюють заклади культури:

  • сприяння процесам відродження і розвитку національної культури на території Немовицької сільської ради;
  • задоволення культурно-дозвіллєвих потреб населення;
  • розвиток усіх видів та жанрів самодіяльної народної творчості, аматорського мистецтва, народних художніх промислів;
  • створення умов для індивідуальної та колективної народної творчості в усьому різноманітті її видів та жанрів, розкриття творчих здібностей громадян;
  • реалізація прав громадян на свободу літературної і художньої творчості, забезпечення доступності усіх видів культурних послуг та культурної діяльності для кожного громадянина;
  • підтримка соціально важливих культурно-творчих, пізнавально-розважальних, художньо-естетичних ініціатив;
  • впровадження нових форм організації дозвілля відповідно до потреб населення;
  • вироблення та запровадження нових моделей культурного обслуговування громадян;
  • збереження та охорона культурної спадщини (матеріальної та нематеріальної);
  • розвиток бібліотечної системи та підсилення інформаційного обслуговування громадян.

За 2019 рік мережа закладів культури не змінилася. 3 будинки культури (Немовицький, Тинненський, Зносицький) та 1 сільський клуб (Катеринівський). 1 Центральна публічно-шкільна бібліотека (Немовицька) та 3 бібліотеки-філії (Тинненська, Зносицька, Катеринівська). Стан приміщень закладів задовільний. У всіх закладах здійснено косметичні ремонти, придбали сценічні костюми і ноутбук для Тинненського будинку культури.

Проблемними залишаються освітлення і оформлення сцен та звукове обладнання.

Заклади культури обслуговує 25 працівників, з них забезпечують культурно-освітню діяльність 21 працівник (це директори та художні керівники Будинків культури, завідуючі клубів, біліотекарі). У 2019 р. кількість працівників збільшилася за рахунок введення 0,5 ставки посади організатора культурно-дозвіллєвої діяльності та 0,5 ставки посади розпорядника танцювального вечора.

В клубних закладах Немовицької сільської ради протягом 2019 року діяло 18 клубних формувань, з них – 8 дитячих. В роботі клубних формувань брали участь – 259 учасників.

В закладах культури діє 3 народних аматорських колективи. Це народний аматорський вокальний ансамбль «Терен» і народна аматорська фотостудія «Об’єктив» Немовицького будинку культури та народний аматорський фольклорно-автентичний колектив «Червона калина» Зносицького будинку культури. За звітний період вони здійснили 49 виступів.

Протягом 2019 року клубними установами було проведено 439 культурно-масових заходів, які відвідали 64330 осіб. Відбувалися дні села, святкові концерти, тематичні вечори, бесіди, літературні години, театралізовані дійства, вечори відпочинку.

Протягом 2019 року працівниками культури Немовицької ОТГ були проведені різні за формою та тематикою культурно-просвітницькі заходи, з яких висвітлювали події місцевого, загальнонародного та державного значення.

Також аматори сцени здійснили 21 виступ за межами нашої громади.

Бібілотеки. Аналізуючи заклади бібліотечної системи, то всі практично у хорошому стані. Немовицька, Тинненська, Зносицька бібліотеки мають підключення до мережі Інтернет. Звичайно для покращення комп’ютерно-інформаційного, консультативного обслуговування користувачів і для кращого надання бібліотечних послуг відвідувачів наших бібліотек, потрібно більшої комп’ютеризації та оновлення книжкового фонду.

На кінець року бібліотечний фонд становить 62543 примірники. Впродовж 2019 року бібліотечний фонд оновився художньою літературою на суму 7002 грн. з місцевого бюджету. Також поповнився літературою за кошти державного бюджету на суму 26 302 грн.

Протягом року у бібліотеках Немовицької сільської ради зареєстровано 3867 читачів. 34543 рази здійснено обслуговування відвідувачів і видано 75662 примірники. Масові заходи організовані у бібліотеках відвідали 8518 осіб.

Платних послуг до Будинків культури надійшло 86950 грн., до бібліотек – 1328 грн.

Пріоритетні напрямки у діяльності закладів культури на 2020 р.:

  • - cтворення умов для сприяння творчій діяльності;
  • - пошук нових партнерств і формування серед населення спільних цінностей громадянського суспільства;
  • - сприяння міжкультурному діалогу та підтримка культурного розмаїття.
  • забезпечення дотримання культурних прав: рівного доступу до культурних ресурсів і рівних можливостей для особистісного розвитку та самореалізації всіх громадян та спільнот, незалежно від культурних, соціальних, гендерних та інших особливостей чи розбіжностей;
  • - сприяння створенню інноваційного конкурентоспроможного культурного продукту та професійному становленню митців, розвитку дитячої та молодіжної творчості;
  • - участь у проектах, націлених на місцевий розвиток в умовах децентралізації;
  • сприяння збереженню культурної спадщини, місцевих традицій та орієнтування їх на молоде покоління, з метою майбутнього збереження;
  • - сприяння розвитку освітніх ініціатив, впровадженню інновацій, цифрових технологій у сфері культури.

Відділ освіти, культури та з питань сім’ї, молоді та спорту Немовицької сільської ради спрямовує працівників галузі культури на задоволення культурно-дозвіллєвих потреб населення, працює над підвищенням рівня розвитку усіх видів та жанрів самодіяльної народної творчості. Також працює над вдосконаленням роботи працівників та впроваджує нові форми організації дозвілля відповідно до потреб населення.

Звіт про діяльність закладів культури в 2019 році - Презентація


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь