A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

30 січня- Всесвітній день допомоги хворим на проказу

Дата: 30.01.2020 08:20
Кількість переглядів: 421

Всесвітній день допомоги хворим проказою був заснований ООН у 1953 р. на честь Рауля Фоллеро і всіх небайдужих до цієї проблеми людей, які присвятили своє життя боротьбі з хворобою Хансена – проказою. Відзначається з 1954 року щорічно 30 січня.

Фото без опису

Мета Всесвітнього дня допомоги хворим на проказу — звернути увагу на проблему не тільки медичної, але й широкої світової громадськості, органів адміністративного управління, громадських організацій, ділових кіл, благодійних фондів, релігійних громад і приватних осіб.

Небезпека захворювання зростає при тривалому контакті з ураженими проказою шкірними покривами.

Проказа не відноситься до масових захворювань, однак у стародавні часи її побоювалися більше, ніж ми зараз побоюємося СНІДу. За даними ВООЗ у світі на лепру страждають близько 11 млн. людей, серед яких чоловіків втричі більше, ніж жінок. Діти більш чутливі до прокази, ніж дорослі. В даний час проказа зустрічається головним чином у тропіках і субтропіках, в районах з більш холодним кліматом вона рідкісна. Хвороба поширена в Африці, в Азії, в Індії, в Іспанії та Португалії, в країнах СНД та Кореї, на Філіппінах і в Японії, а також у країнах Південної та Центральної Америки. У США хворі на проказу зустрічаються на узбережжі Мексиканської затоки, на Гаваях і в Південній Каліфорнії.

Хвороба характеризується різноманіттям клінічних проявів. Спочатку на тілі людини з’являються бурувато-жовті плями, особливо на обличчі, кінцівках, сідницях. Насамперед у хворого з’являється пляма на спині, зовсім нечутлива на дотик. Пізніше, ці плями перетворюються на горбики та вузлики діаметром до 3 см, синюватого кольору. Обличчя хворого стає схожим на “лев’ячу морду” — зморшки та складки на обличчі поглиблюються, ніс потовщується, різко виступають надбрівні дуги. Брови та вії випадають. Хвороба може розвиватися і прогресувати до 15 років.

Чинниками, що можуть провокувати розвиток прокази, є низький рівень життя та санітарної культури, хронічні шкідливі захворювання — алкоголізм та наркоманія, часті вірусні інфекції. Також до факторів ризику сюди відносять емоційні стреси, зловживання препаратами йоду та оперативні втручання.

Виявити хворобу можна тільки за допомогою лабораторної діагностики. Дослідження проводять із зіскребу висипу, у сироватці крові, у біоптатах шкіри тощо.

Лікування здійснює тільки лікар. Хворих ізолюють у спеціальних медичних закладах — лепрозоріях. В офіційній медицині відомі поодинокі випадки, коли деякі препарати повністю виліковували дане захворювання.

Щодо профілактики — то вона полягає в дотриманні санітарно-гігієнічних правил: треба часто мити руки, уникати подорожей в ті країни, де зафіксували лепру, щоб уникнути небажаних контактів з можливими носіями або хворими на проказу.

Бажаємо Вам доброго здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь