A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Про соціальний захист осіб з інвалідністю серед потерпілих на виробництві та членів їх сімей

Дата: 29.11.2019 14:37
Кількість переглядів: 497

Після об'єднання двох Фондів: Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 01 серпня 2017 року всі функції із забезпечення соціального захисту людини праці виконує Фонд соціального страхування України (далі – Фонд).

Важливою та суттєвою частиною роботи Фонду та його робочих органів на місцях є своєчасне та у повному обсязі надання соціального захисту працівникам, яким заподіяна шкода внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Однією зі складових соціального захисту потерпілих є грошова компенсація – страхова виплата, яка в разі смерті потерпілого (втрати годувальника) виплачується також членам його сім'ї (утриманцям), у тому числі дітям до 18 років, а якщо вони навчаються – до 23 років у розмірах, визначених чинним законодавством.

Підставою фінансування страхових виплат потерпілому, а також оплати витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

За рахунок коштів Фонду Сарненське відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Рівненській області здійснює оплату:

- лікування потерпілих на виробництві та їх медичну реабілітацію;

- забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

- санаторно-курортного лікування, включаючи оплату проїзду до санаторію та у зворотному напрямку;

- лікарських засобів та виробів медичного призначення;

- видів доглядів: спеціального медичного, стороннього та побутового обслуговування;

- компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування осіб з інвалідністю.

Працівники відділення в межах своїх повноважень вживають усіх необхідних заходів для вирішення завдань соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями, які втратили свою працездатність на виробництві та потребують особливої уваги.

На сьогодні у відділенні перебуває на обліку 229 потерпілих на виробництві та осіб, які втратили годувальника. У тому числі: 13 осіб з інвалідністю І групи, 15 – ІІ групи, 127 – ІІІ групи, 56 потерпілих на виробництві, яким визначено ступінь втрати професійної працездатності без встановлення групи інвалідності, 18 осіб, які мають право на страхову виплату в разі втрати годувальника. Усі вони щомісячно отримують належні їм страхові виплати та інші види відшкодувань.

Не залишаються поза увагою і потерпілі, які переміщуються з тимчасово окупованих територій АР Крим, Луганської і Донецької областей.

На сьогодні у відділенні перебуває на обліку 7 таких осіб.

З початку  2019 року потерпілим на виробництві відшкодовано 4,8 млн. гривень щомісячних страхових виплат у разі часткової чи повної втрати працездатності. Страхові виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, склали 332,6 тис. гривень. Виплачено одноразову допомогу потерпілому в разі стійкої втрати професійної працездатності на суму 6,2 тис. гривень.

Крім того, відповідно до призначень медико-соціальних експертних комісій потерпілих на виробництві забезпечено виплатами на спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд та побутове обслуговування  всього на 608,4 тис. гривень; виплачено допомогу по тимчасовій непрацездатності в сумі 44,3 тис. гривень, витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення склали 26,6 тис. гривень.

Відповідно до висновків МСЕК та індивідуальних програм реабілітації особи з інвалідністю забезпечуються санаторно-курортним лікуванням, протезно-ортопедичними виробами та іншими видами медико-соціальної реабілітації.

У першій декаді грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно людей з інвалідністю, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році. У цей день ми приєднуємося до міжнародної ініціативи і бажаємо всім, хто не байдужий до цієї проблеми, сил і здоров’я, наснаги і успіху. Захищаючи людей з інвалідністю, ми захищаємо своє людське обличчя.

 

Сарненське відділення

УВД ФССУ у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь