A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

На Рівненщині дітям без щеплень заборонили ходити до школи

Дата: 25.02.2019 09:21
Кількість переглядів: 690

Фото без опису

Відсьогодні на Рівненщині заборонили дітям без щеплень відвідувати школи та садки. Цю інформацію опублікував у себе на сторінці в Facebook завідувач відділу епіднагляду обласного лабораторного центру Віктор Мороз. Інформацію Суспільному підтвердила радниця голови облдержадміністрації Ірина Михалевич.

Заборона стосується дітей, які не щеплені проти кору. Відповідне розпорядження підписане заступницею голови облдержадміністрації Світланою Богатирчук-Кривко.

Фото без опису

Начальниу обласного управіління освіти і науки Григорій Таргонський пояснив, що робитимуть із розпорядженням.

Фото без опису

– Ми вчора проводили велику нараду з керівниками органів управління освіти на місцях. Радили як виходити на місцях із цієї ситуації. Будемо пропонувати внести зміни у дане доручення, тому що заборонити прямою нормою дуже складно, – зазначає начальник управління освіти і науки області Григорій Таргонський. – Шукаємо зараз правовий механізм. Будемо його виконувати у тій частині, яка стосується проведення профілактичної та роз’яснювальної роботи і недопущення до освітнього процесу тих дітей, які вже є носіями інфекції.  Якщо клас має 95% дітей щеплених, то 5% не щеплених – не становить загрози. Якщо розрив буде менше, аніж 95% щеплених, нам потрібно буде вживати певних заходів. Тому ми будемо пропонувати дистанційне, індивідуальне, екстернатне навчання. Будемо шукати шляхи компромісу із батьками шляхом домовленостей. Адже просто заборонити і не створити альтернативи, так не можна.

Ось що з цього приводу сказав Юрій Осіпчук, начальник облуправління охорони здоров’я:

Фото без опису

– Можна по-різному відноситись до вакцинації, але в даному випадку щодо кору - це є надзвичайно епідемічно небезпечна інфекція і, тим більше, законодавство дозволяє проводити інші форми навчання для діток. Тому таке рішення буде правильним для того, щоб зупинити епідемію коуі, яка, можливо, стане буквально з дня на день уже дійсно епідемією.

– Контроль за цим рішенням покладається на кого і які важелі впливу мають освітяни
– Я його (рішення, - ред.) ще не читав, я знаю, що воно готувалось, кажу відверто. І це тим більше рішення не управління охорони здоров’я, тому вивчу, прочитаю і я вам скажу більш конкретніше.

– Наскільки довго такі заходи запроваджуються теж не можете поки сказати?
– Враховуючи, що це тут поки боротьба йде з розповсюдженням, а не з епідемією, то це до початку динаміки спаду. Це як мінімум

Заборона відвідувати державні та комунальні заклади освіти нещепленим проти кору дітям не порушує законодавство. Про це в ефірі "Українського радіо Рівне" сказав правозахисник у сфері медичного права Євген Новицький.

– Ніякого обмеження процесу навчання не відбувається. Відбувається захист дітей, які навчають у державних і комунальних закладах від небезпеки. Ніде не сказано, щоб забирати у дитини посібники, ніхто не буде приходити у приватну школу і казати "Геть звідси, дитино! Ти не щеплена!" Йдеться про те, що держава забороняє відвідувати навчальний заклад дитині, яку вважає небезпечною. У цьому немає жодного обмеження законодавства. Згідно Конституції держава гарантує людині право на освіту. Сьогодні створена мережа державних шкіл, приватні школи, засоби он-лайн навчання. Але держава має право створювати критерії відбору дітей, які можуть чи не можуть відвідувати ці заклади, – сказав правник.

Джерело: UA:Рівне


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь