Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Зі святом Маковія!!!

Дата: 13.08.2018 15:26
Кількість переглядів: 1358

Фото без опису

14 серпня свято Маковія і першого Спаса. В церквах відправляють службу Божу, відтак освячують зілля, квіти, пироги з маком, мед, воду. І уже традиційно напередодні цього свята в Зносицькій публічній бібліотеці для дітей була проведена народознавча година і майстер-клас по оформленню цілющих букетів.
Під час народознавчої години діти не тільки дізналися як правильно скласти букет для освячення, а й самі могли долучитися до укладання «маковійчика».

Фото без опису
За традицією, на Маковія кожен має мати букет квітів, в якому обов'язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковійка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави: волошки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник і все це обв'язується червоною стрічкою.
Кожна квітка в букеті має своє призначення. Так, м'ята має оберігати сім'ю від усякої напасті й додавати здоров'я, сонях – символ сонця, рута та нагідки – від хвороб, калина – на дівоче щастя, зернинки маку символізують родючість, вони є складовою багатьох ритуальних страв.
Раніше в цей день віруючі святили воду біля річок та озер (зараз в церквах), потім занурювалися самі, а потім купали худобу, щоб змити гріх і бути здоровіше. Після цього дня у воду вже не можна було заходити – і це невипадково, адже до того часу вода вже починала цвісти, стаючи розсадником хвороб. У церквах цього дня святили мед, який потім роздавали всім підряд: від дітей до жебраків незнайомців – це вважалося благородним заняттям.
У це світле свято вітаємо усіх жителів громади, бажаємо миру і спокою, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, побільше радості, міцного здоров'я і всіх благ!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь