Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Дитина жертва сексуального насильства! Що робити?

Дата: 19.07.2024 10:51
Кількість переглядів: 135

Проблема насильства над дітьми є надзвичайно актуальною в усьому світі Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.

На сьогоднішній день насильство над дітьми у сім’ях набуло такого розвитку, який можна порівняти лише з наркоманією і алкоголізмом. Насильство над дітьми – надто неприємна річ, про яку ми завжди говоримо з осудом, обуренням. Діти – це маленькі люди, вони мають ті ж права, що і дорослі: право на рівний захист перед законом; право не піддаватися жорстокому ставленню; право на життя та фізичну недоторканність; право на найвищі стандарти фізичного та психічного здоров’я та інші. Ми частіше звертаємо увагу на фізичне насильство, коли дитині завдають різних тілесних ушкоджень. Але насильство – це не тільки побої, в Законі України «Про попередження насильства в сім’ї» чітко вказано види насильства в сім’ї: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне.

Проблема сексуального насильства над дітьми стосується кожного громадянина суспільства.

Далеко не всі здійснюють сексуальне насильство над дітьми є педофілами (їх близько 10%), більшість злочинців знайомі зі своїми жертвами (близько 30% є родичами дитини, близько 60% є «друзями» сім'ї) і лише 10% - незнайомі люди.

Сексуальне насильство над дитиною часто призводить до важких наслідків і часто до психопатології, особливо у випадку, якщо дитина опинилася один на один зі своєю проблемою.

Серед основних психологічних ознак сексуального насильства над дітьми, виділяють:

  • невластиві віку знання про сексуальні стосунки;
  • нічні кошмари, страхи, енурез. Це свідчить про невротизацію дитини. Означає, що з дитиною щось сталося, що слід звернути увагу і прояснити.
  • депресія, низька самооцінка;
  • самогубні думки;
  • відчуженість;
  • проституція, безладні статеві зв'язки;
  • відраза до свого тіла. Особливо це стосується дівчаток. Після сексуального насильства найчастіше змінюється ставлення до свого тіла, з'являється неохайність, тіло сприймається як брудне, огидне. Формується психологічна установка - якщо зі мною так вчинили, значить я погана.

 

Порада для батьків: Що ж робити, якщо дитина стала жертвою сексуального насильства?

  • Вислухати дитину. Якщо вона вам розповіла, це ознака довіри. Будьте для неї контейнером для почуттів і переживань.
  • Обов'язково повідомити про те, що трапилося в соціальну службу, службу у справах дітей,  поліцію
  • Не радити  дитині все забути і не згадувати, це безглуздо.
  • Дати їй зрозуміти, що вона не винна, так склалися обставини і тому нічого не повернеш.
  • звернутися  за допомогою до кваліфікованого фахівця, який правильно вибудує стратегію реабілітації дитини, в залежності від віку, ситуації і тяжкості психотравми.

Повірте, що все можна подолати, головне - не впадати у відчай і правильно будувати життєві орієнтири. І пам'ятайте, батьківська любов творить чудеса.

Насильство над дітьми – це реальна загроза для розвитку суспільства. Адже жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально-дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім'ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей. Суспільство не повинно виявляти нерішучості у боротьбі з насильством над дітьми. Діти – це не власність батьків! Діти – це повноправні члени суспільства! Вони мають право на захист особистості.

Відповідно до українського законодавства за вчинення будь-яких дій сексуального характеру щодо дитини настає кримінальна відповідальність

Виділяють наступні статті Кримінального кодексу України (далі – КК України), що передбачають кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру щодо дитини:

• зґвалтування (ст. 152 КК України)

• сексуальне насильство (ст. 153 КК України)

• примушування до вступу в статевий зв’язок (ст. 154 КК України)

• статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку (ст. 155 КК України) • розбещення неповнолітніх (ст. 156 КК України)

• ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографіч- них предметів (ст. 301 КК України)

• створення або утримання місць розпусти і звідництво (ст. 302 КК України)

• сутенерство або втягнення особи у заняття проституцією (ст. 303 КК України)

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про охорону дитинства» кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності.

Тож, шановні батьки або ж інші законні представники дітей, пам’ятайте про наявність у дітей прав та про те, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація є неприпустимі.  Будьте уважні до своїх дітей, вмійте їх вислухати, почути, допомогти у вирішені їх дитячих проблем - навіть якщо вони видаються вам несуттєвими, дріб’язковими. Довіряйте дітям і вони довірятимуть вам, що значною мірою вбереже їх від можливих непередбачуваних ситуацій.

Любов, довіра, увага, розуміння, батьківська турбота – це і є найкращий захист дітей від насильства.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь