Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

СНІД не спить: що потрібно знати про це захворювання?

Дата: 13.06.2024 08:44
Кількість переглядів: 154

Чим більше ми знаємо про захворювання, тим легше і профілактика, і боротьба з ним.

Цей тиждень розпочався з дводенного тренінгу для керівників закладів охорони здоров’я, в якому взяла участь головний лікар КНП «Немовицький ЦПМСД» Людмила ГЕНЬКО, з питань інтеграції послуг з ВІЛ (постконтактна профілактика постраждалим від гендерного насильства, послуг з тестування, до-контактна профілактика, попередження вертикальної передачі) на первинну ланку медичної допомоги в Рівненській області.

Основна мета: обговорення та вдосконалення методів протидії поширенню ВІЛ-інфекції, особливо в умовах складної ситуації, спричиненої широкомасштабною військовою агресією проти України.

Організатори заходу: представники бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні та Центру громадського здоров'я МОЗ України, відзначають, що серед низки викликів, з якими стикається система охорони здоров'я, особливо актуальною є проблема надання допомоги жертвам насильства.

За оцінками, у 2022 році близько 3,7 мільйонів людей в Україні потребували послуг, пов'язаних з протидією насильству. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), особи, які зазнали фізичного насильства, мають у 1,5 рази більший ризик захворіти на ВІЛ.

Станом на 01.01.2024 кількість хворих на ВІЛ в Рівненській області складає 2866 осіб. Знають про свій статус 2445 осіб, з них отримують лікування АРТ 2300 осіб.

Експерти наголошують, що тестування на ВІЛ на первинному рівні медичної допомоги сприяє ранньому виявленню ВІЛ-інфекції та швидкому призначенню антиретровірусної терапії (АРТ). Раннє виявлення ВІЛ та своєчасне лікування зменшує кількість випадків на пізніх стадіях захворювання і впливає на зниження поширення ВІЛ серед населення регіону.

        За перший квартал 2024 року працівниками КНП «Немовицький ЦПМСД» було обстежено 126 людей на ВІЛ. Швидкі тести на ВІЛ є в доступній кількості, обстеження безкоштовне в закладах охорони здоровя та цілком конфіденційне.

         Детальну інформацію можете отримати на консультації у сімейного лікаря, кабінеті «Довіра» на базі Сарненської ЦРЛ, або:

  • 0 800 500 451 – Загальнонаціональна гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІДу;
  • 0 800 500 335 або 116 123 – національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
  • 067 077 59 24 – центр соціально значущих захворювань м.Рівне, вул.Жоліо Кюрі, 19-А;
  • 0 800 500 225 або 116 111 – національна гаряча лінія для дітей та молоді.

ВІЛ –це не вирок! Пройди обстеження сам та запропонуй обстежитися своєму партнеру! Дізнайся про свій статус, аби якнайшвидше, при потребі, почати лікування!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь