Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Зоополіція на часі: яка роль пробації у попередженні жорстокого поводження з тваринами

Дата: 22.04.2024 11:43
Кількість переглядів: 89

За ініціативи Асоціації зоозахисних організацій України 10 квітня 2024 року проведено Всеукраїнський форум “Зоополіція на часі”.

До участі у заході були запрошені провідні зоозахисники, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представники комунальних підприємств, уповноважених вирішувати питання поводження з безпритульними тваринами в містах, лідери громадської думки, психологи та інші.

Центр пробації на заході представила заступник директора Олена Суботенко. Зважаючи на тему заходу вона ознайомила присутніх зі статистикою щодо клієнтів пробації, які були засуджені за жорстоке поводження із тваринами. Так, у 2021-2023 роках на обліку уповноважених органів з питань пробації перебувало 107 таких засуджених.  Наразі за скоєння подібних правопорушень особа може отримати покарання у виді штрафу або звільнення від відбування покарання з випробуванням. У другому випадку працівники пробації можуть застосовувати до засудженого соціально-виховні заходи, що мають на меті корекцію його поведінки, а також реалізовувати пробаційні програми за напрямами: “Подолання агресивної поведінки”, “Зміна прокримінального мислення”, “Попередження вживання психоактивних речовин”, “Попередження домашнього насильства”.

Олена Суботенко переконана, що застосовані пробаційні програми впливають на правопорушника, змінюють його мислення та поведінку.

Основні причини, які зумовили жорстоке поводження з тваринами, виявлені шляхом застосування оцінки ризиків вчинення повторних кримінальних правопорушень, у таких осіб: високий рівень агресії, вживання ПАР, стосунки в сім’ї та суспільстві. Тому вищезгадані пробаційні програми можуть стати дієвим інструментом у виправленні засуджених за жорстоке поводження з тваринами.

 Слідча та судова практика свідчать, що багато з тих, хто знущався з тварин в майбутньому чинили тяжкі злочини проти життя та здоров’я людей. Тому питання відповідальності за знущання з тварин є важливим не лише в контексті розбудови гуманного суспільства, але й в контексті забезпечення його безпеки.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь