Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТУРИЗМУ

Дата: 27.09.2023 11:30
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Щорічно 27 вересня відзначається Всесвітній день туризму та День туризму в Україні. Свято започаткували з метою популяризації туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, адже у багатьох країнах світу саме туризм є основою складовою наповнення бюджету.  Туризм охоплює мільйони людей, різні галузі економіки,  екологію та виробництво, сприяє пожвавленню міжнародних обмінів та людських контактів.

Всесвітній день туризму – професійне  свято туристів та професіоналів, які працюють у цій сфері. Це вони планують наші відпустки, піклуються про нас у готельних комплексах, проводять нам екскурсії та супроводжують в турах. Свято щорічно відзначається 27 вересня з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв’язків між народами різних країн.

Історія Всесвітнього дня туризму бере свій початок у 1925 році в Гаазі. Саме в цей час був створений Міжнародний конгрес офіційних туристських організацій, пізніше перейменований на Всесвітню туристську організацію (United Nations World Tourism Organization; UNWTO). Конгрес займався не тільки розвитком туризму, а й приділяв особливу увагу його комерційній стороні та можливостям, які туризм міг би відкривати для економік розвинених і країн, що розвиваються.

День туризму, як відоме нам сьогодні свято, було засновано у 1979 році під час асамблеї  UNWTO. Дата була вибрана не випадково – дев'ятьма роками раніше, 27 вересня 1970 року, Всесвітня туристична організація прийняла свій Статут, яким вона керується і до цього дня.

Всесвітній туризм було засновано з метою залучення уваги до туризму як до потужного інструменту обміну культурним досвідом, налагодження міжнародних зв'язків та напряму, що здійснює важливий внесок в економіку. До економічних функцій туризму передусім відносять вигоди, які він надає. Адже туризм стимулює розвиток елементів інфраструктури – готелів, ресторанів, підприємств торгівлі тощо. Він зумовлює збільшення дохідної частини бюджету шляхом податків. Окрім цього, туризм має широкі можливості для залучення іноземної валюти та різного роду інвестицій. Не менш важливою економічною функцією туризму є диверсифікація економіки, утворення галузей, що обслуговують індустрію туризму, забезпечують зростання доходів населення та підвищення рівня добробуту нації. Щорічно обирається девіз свята, який задає тему заходів, що розгортається в цей день. У Всесвітнього туризму є навіть свій офіційний колір – синій. Він повторюється в оформленні святкових заходів.

 Всесвітній день туризму відзначають і в Україні. Указом Президента України від 21 вересня 1998 року було встановлено, що 27 вересня щороку відзначатиметься День туризму в Україні.

Вітаємо спеціалістів із туризму з професійним святом! А також вітаємо всіх, хто любить туристичні маршрути, і сподіваємось, що незабаром Перемога дозволить українцям знову мандрувати, і світом, і Україною! Нехай всі маршрути будуть цікавими й захоплюючими, емоції – яскравими, а пригоди – веселими!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь