Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

8 вересня - Міжнародний день грамотності

Дата: 08.09.2023 09:12
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Цей день започатковано рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року.

Міжнародний день грамотності привертає увагу суспільства й мобілізує міжнародну суспільну думку для активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової  освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у ХХІ столітті. Грамотність – запорука успіху людини.

Грамотність дозволяє людям отримати доступ до інформації, щоб поліпшити своє здоров’я і харчування, розширити свої життєві можливості, побороти зміни навколишнього середовища  та зробити свідомий вибір.

Мета Міжнародного дня грамотності – відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому.

За даними ЮНЕСКО, грамотність є основою якісної базової освіти для всіх, та має принципове значення для боротьби з бідністю, зниження дитячої смертності, досягнення гендерної рівності та забезпечення сталого розвитку, миру і демократії. З її допомогою, учні отримують життєво необхідні навички для життя та подальшого навчання, так як більш ймовірно, що грамотні батьки будуть частіше відправляти своїх дітей до школи. Грамотні люди також мають кращий доступ до можливостей безперервної освіти, а грамотні суспільства краще пристосовані для різноманітних життєвих викликів.

На сьогодні майже чотири мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою.

Міжнародний день грамотності - це символ досягнень. Адже грамотність - це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь