A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

До 7 річниці прийняття закону України «Про пробацію»

Дата: 07.02.2022 12:50
Кількість переглядів: 585

Сьогодні в Україні, як і у багатьох країнах світу, існують покарання без позбавлення волі для правопорушників, які не несуть загрози життю і здоров’ю людей. Ці покарання виконує служба пробації, яка покликана не лише здійснювати нагляд та контроль за поведінкою таких правопорушників, а й повернути їх у повноправні члени нашого суспільства.

5 лютого 2022 року виповнилося сім років з часу прийняття Верховною Радою України Закону «Про пробацію», який введено у дію 27 серпня 2015 року. В січні 2017 року даний закон набрав чинності.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. Створення інституту пробації стало можливим завдяки вивченню та впровадженню міжнародного досвіду іноземних держав, адже у світі пробація існує вже більше 200 років та довела ряд переваг.

Пробація відноситься до процесу виконання в суспільстві покарань і заходів, передбачених законом і призначених правопорушникам. Вона включає широке коло дій та заходів виховного впливу, таких як нагляд, контроль і надання допомоги, метою яких є безпека суспільства, запобігання вчиненню засудженими повторних кримінальних правопорушень, а також забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Професійна діяльність співробітників служби пробації пов’язана з постійним спілкуванням з великою кількістю людей, поєднання надання різнопланових послуг з нагляду і контролю, реабілітацією та ресоціалізацією суб’єктів пробації.

Закон України «Про пробацію» створив систему заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду. Саме на цьому етапі підключається пробація, яка забезпечує підготовку досудової доповіді. Досудова доповідь має на меті не просто надання суду інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, а дає можливість суду побачити більше, ніж міститься в обвинувальному акті про обставини правопорушення. Ми маємо інструмент оцінки ризиків вчинення повторного правопорушення, ризиків небезпеки обвинуваченого для суспільства, проводимо аналіз різних факторів життя особистості (факторів ризику), який показує, де саме в умовах життєдіяльності особи були проблеми, які, скоріше за все, призвели до вчинення правопорушення, та на що необхідно вплинути, щоб мінімізувати ці ризики.

За досить невеликий проміжок часу, наші працівники отримали довіру та підтримку з боку громади, створили можливість для особи, яка перебуває у конфлікті з законом, змінитись без ізоляції від суспільства.

Підсумовуючи, можна сказати, що виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян в умовах вільного суспільства є більш ефективним ніж просто їх ізоляція, адже більш ніж у 95% випадках наші клієнти успішно проходять пробацію та не вчиняють нових кримінальних правопорушень.

Сарненський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь