A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Туберкульоз – хвороба небезпечна!

Дата: 24.03.2021 14:42
Кількість переглядів: 346

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який у нашій державі залишається поширеним інфекційним захворюванням, але все ж таки не прогресує.

Покращення епідемічної ситуації сприяла низка заходів у сфері боротьби з туберкульозом, що були вжиті на рівні держави у попередні роки.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке може поражати практично всі органи людини – очі, шкіру, кістки, суглоби, мозок, мозкові оболонки, нирки, кишківник, чоловічі та жіночі статеві органи, лімфатичні вузли. У 95% випадків поражаються саме легені. Збудник туберкульозу належить до особливих мікроорганізмів – мікобактерій. Вони дуже стійкі до дії різних фізичних та хімічних факторів. У молочних продуктах збудники туберкульозу живуть до 240 днів, у пилу зберігаються до 3-х місяців, у ґрунті, воді, сирих і темних приміщеннях вони живуть до року. Їм не страшний мороз до 250. Проте, мікобактерії туберкульозу не витримують кип’ятіння, особливо в лужному розчині. Сонце вбиває їх за одну-дві години, а ультрафіолетові промені – за 5-6 годин.

Основним джерелом розповсюдження туберкульозної інфекції є людина, хвора на відкриту форму туберкульозу. Така людина заразна і небезпечна для навколишніх, бо вона розсіває збудників туберкульозу в навколишньому середовищі. Так, в одній краплині харкотиння хворого міститься до 2-3 мільйонів мікобактерій, а за добу хворий їх виділяє мільярди.

Отже, рано чи пізно туберкульозом заражаються усі люди, але хворіють далеко не всі, бо організм людини чинить опір недузі. Доведено, що лише 10-15% населення зазнають ризику захворіти на туберкульоз. Його розвиткові сприяють незадовільні умови життя, незбалансованість харчування, зниження опірності організму, спадкова схильність. Застудні захворювання, СНІД, важка праця, негігієнічні умови життя, зловживання алкоголем, наркотиками, паління та інші шкідливі звички значно ослаблюють опірність організму, сприяють захворюванню на туберкульоз.

Розвитку туберкульозу сприяють так звані фактори ризику: контакт із хворими на туберкульоз, підвищений ризик у хворих на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку і 12-палої кишки, хворі із психічними захворюваннями, алкоголізмом, курці та наркомани, люди похилого віку, працюючі у шкідливих умовах. Ці особи більш схильні до туберкульозу, ніж інші. Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби, особливо в період пандемії COVID-19. Однак, є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: загальна слабкість, зниження працездатності, втрата апетиту, безсоння, підвищення температури тіла до 37,2-37,5. При туберкульозі легень з’являється сухий кашель, біль в грудній клітці. За появи одного або декількох із згаданих симптомів необхідно звернутися до лікаря і з’ясувати їхню причину. Для своєчасного виявлення туберкульозу потрібно щорічно проходити флюорографічне обстеження органів грудної клітки.

В лікарні працює сучасний цифровий флюорограф, який дає змогу на ранніх стадіях виявити туберкульоз легень та інші захворювання органів грудної клітки.

Туберкульоз легень можна також виявити шляхом обстеження мазка мокротиння на мікобактерії в осіб, які тривалий час кашляють, хворіють

бронхітом, пневмонією. Основним методом виявлення туберкульозу у дітей є туберкулінодіагностика (проба Манту) – безальтернативний метод виявлення туберкульозу у дітей на стадії ранньої тубінтоксикації.

Туберкульоз у наш час виліковується, для цього є необхідні протитуберкульозні препарати І та ІІ ряду, які хворий отримує безкоштовно.

Несприятливість дитячого організму до туберкульозу значно підвищують протитуберкульозні щеплення – вакцинація БЦЖ. Здійснюють її у пологовому будинку на 3-5 день життя новонародженого.

Основними напрямками в подоланні епідемії туберкульозу безперечно є рання діагностика хвороби, профілактика та ефективне лікування виявлених хворих.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь