A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

До уваги пасічників!!!

Дата: 29.03.2021 10:55
Кількість переглядів: 615

19.02.2021 року у дію вступив наказ №338 Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від, яким затверджено План породного районування бджіл, Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Порядок реєстрації пасіки та Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Відповідно до презентації Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо напрямків державної підтримки агропромислового комплексу у 2021 році в державному бюджеті буде передбачена спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї за умови реєстрації пасіки та за наявності від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 грн на бджолосім’ю.

Відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 року №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва» пасіка підлягає реєстрації в органах місцевого самоврядування за місцем її знаходження один раз в рік заснування пасіки. Реєстрація пасіки проводиться за заявою власника пасіки. До заяви додається копія ветеринарно-санітарного паспорта пасіки. Для отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки власнику пасіки необхідно звернутись із заявою до районної лікарні ветеринарної медицини. Крім того, для отримання спеціальної бюджетної дотації за наявні бджолосім’ї пасіка повинна бути зареєстрована у Державному реєстрі потужностей операторів ринку, який ведеться Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Також відповідно до цього наказу доведення змісту завчасного повідомлення про заплановане застосування засобів захисту рослин до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.

На період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин.

Для ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики залежно від сили сімей ставлять додаткові корпуси з половинною кількістю рамок, зверху одягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 мм або 3 х 3 мм), сітку накривають тканиною і за необхідності кладуть утеплення. У день запланованого застосування засобів захисту рослин зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами, знімають із сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1 - 2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.

У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов'язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти).

Наголошуємо, що пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин.

Звертаємо вашу увагу, що тільки власники зареєстрованих пасік можуть отримувати дотації, компенсації; здавати продукцію на підприємства; брати участь у дослідженнях хвороб бджіл.

Сподіваємося на ваше розуміння та тісну співпрацю.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь