A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Служба у справах дітей інформує

Дата: 03.03.2021 09:16
Кількість переглядів: 1161

Дітей і соціальні мережі сьогодні об’єднує одне: вони — наше майбутнє, незважаючи на те, що батькам хочеться, щоб дитина менше в них «сиділа». І якщо з Фейсбуком і Інстаграмом все відносно зрозуміло, то ТікТок — новий звір в цьому лісі, і багато дорослих побоюються підпускати до нього дитину, вважаючи, що там нічого немає, крім безглуздих приколів і кривлянь. І вони частково мають рацію, тому що тут переважає відео пересічного змісту — прості танці, челленджі і пародії.

Відгуки лікарів і педагогів по Тік-Току суперечливі: хтось ратує за заборону платформи, вважаючи її одним із способів деградації молоді, інші, навпаки, вважають її майданчиком для самовираження.

Секрет популярності.  Згідно зі статистикою Oberlo, аудиторія у TikTok : від 12 до 24 років, що пояснюється кліповим форматом і контентом, який швидко змінюється: у сучасного покоління в порівнянні з попереднім знижений час концентрації уваги. ТікТок — це додаток для перегляду, створення і публікації коротких відео: максимальна тривалість ролика — хвилина, але більшість вкладається в 15 секунд. Це — комедійні скетчі, танці, реакції на тренди та ін. Додаток вабить дітей і підлітків не тільки простим і «вірусним» контентом, але і можливістю заробити. Відео часто бувають досить смішними, також для залучення аудиторії використовуються популярні музичні треки. Вдалі ролики розлітаються по всій соцмережі, а їх автори стають по-справжньому відомими, адже кількість користувачів додатка стрімко зростає. У нашій країні сьогодні вже складно знайти школяра, у якого він не встановленоий на телефон, та й в усьому світі ТікТок зараз популярніший за інші соцмережі. Діти діляться один з одним популярними відео, обговорюють їх на перервах. ТікТок став їх середовищем проживання і зайняв дуже міцну позицію в підлітковій культурі, тому заборона на нього може негативно відбитися на відносинах дитини з однокласниками. Він може стати білою вороною.

Явна і прихована загроза. У будь-яких соціальних мережах існує небажаний контент: починаючи від дурних відео і нецензурної лексики та закінчуючи сценами еротичного характеру і жорстокості. У гонитві за «хайп» підлітки часом викладають в інтернет такі зображення, які витримає не кожен дорослий, і вони обов’язково «попадуться на очі» дитині: після переходу в розділ «рекомендовані» користувач отримує доступ до найбільш популярних роликів. Їх будуть обговорювати і клас, і школа. Зараз поняття «соціальні мережі» і «залежність» практично стали синонімами, і TikTok в питаннях звикання обігнав усіх. На відміну від схожих сайтів, пости в TikTok не обмежуються підписками користувачів, і тому ніколи не закінчуються. Стрічка, по суті, нескінченна, і підлітки «залипають» тут надовго! Додаток підбирає рекомендовані відео для кожної людини за допомогою спеціальних алгоритмів. Вони засновані на індивідуальних перевагах користувача. Тобто, якщо дитина дивиться уроки з вокалу, то в рекомендаціях будуть з’являтися подібні відео. Але якщо вона випадково відкриє ролик, який містить сцени жорстокості, то в її стрічці подібних відео стане більше. Навіть якщо дитина уникає подібного контенту, залишається загроза з боку третіх осіб. Люди можуть скористатися інформацією, яку публікує дитина, в своїх цілях. Стало відомо, що TikTok нехтує безпекою персональних даних, тому ця соціальна мережа в Америці була визнана серйозною загрозою національній безпеці.

Офіційні рекомендації. Звичайно, розробники соцмережі передбачили ряд моментів, що полегшують життя батьків. Рекомендований вік користувачів — не молодший 13 років. Використовуйте цей аргумент, щоб відкласти знайомство дитини з ТікТоком. Також ви можете скористатися налаштуваннями конфіденційності, щоб обмежити контент, який проглядається дитиною. Або просто створіть загальний аккаунт і самостійно моніторте активність дитини. Звичайно, цей варіант можливий за згодою самої дитини, а значить, малоймовірний.

Поради. Обговоріть з дитиною перераховані вище ризики і запропонуйте разом придумати, як їх уникнути. Розгляньте можливість обмежити «серфінг» в додатку. Обговоріть культуру поведінки в інтернеті — не варто розповідати незнайомцям подробиці особистого життя і персональну інформацію. Поцікавтеся у дитини, що їй подобається в ТікТоку, нехай покаже і розповість про улюблених блогерів. Це допоможе вам зблизитися та краще зрозуміти її. Марно намагатися боротися з прогресом. Ігнорувати його — небезпечно. Так чи інакше соцмережі нікуди не зникнуть, і наші діти все одно будуть ними користуватися. Так давайте допоможемо їм навчитися грамотно і безпечно ними користуватися.

Міністерство освіти і науки України запустило гарячу телефонну лінію психологічної допомоги та чат-бот у Telegram і Viber для батьків та вчителів, аби не допустити трагічних випадків з підлітками. Про це повідомляє  Міністерство освіти і науки України.

Національна дитяча гаряча лінія:

0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних);

116111 (безкоштовно з мобільних);

Безкоштовна цілодобова гаряча лінія для жертв домашнього насильства – 15-47;

Безкоштовна Національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству – 116-123.

Чат-бот «Кіберпес» у Telegram і Viber допоможе дізнатись про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у разі кібербулінгу та анонімно отримати допомогу


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь