A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

12 травня – Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми

Дата: 12.05.2020 10:22
Кількість переглядів: 428

Фото без описуСиндром хронічної втоми (СХВ) найчастіше проявляється у вираженій слабкості – людині важко рухатись або робити щось звичне, що раніше не викликало труднощів. Постійна втома може тривати місяць, два, три та не зникає, навіть якщо людина добре відпочиває. За різними даними відомо, що на цей синдром страждає одна людина зі ста.

Кожен день ми відчуваємо велику кількість емоцій, в тому числі і негативних, нервове напруження, емоційне перевантаження, безсоння. Наша нервова система просто не встигає відновитися.

Неблагополучна санітарно-екологічна обстановка, хронічні захворювання і деякі вірусні інфекції підвищують шанси отримати синдром хронічної втоми навіть у молодому віці. Також захворювання провокує незбалансоване емоційно-інтелектуальне навантаження.

Такий стан є плацдармом для розвитку синдрому хронічної втоми. Його суть полягає в тому, що наша психіка практично не відпочиває, і навіть при відсутності стресових ситуацій продовжує залишатися в пригніченому стані.

Один з симптомів – біль. Це може бути головний біль, болі у суглобах чи м’язах. Трапляються ознаки, схожі на застуду – біль у горлі чи збільшення лімфовузлів. У важких випадках виникає мігрень.

Також хвора людина може відчувати безсилля – важко справлятися з щоденними завданнями по дому і на роботі. З’являються психологічні проблеми. Коли фізично неможливо кудись піти і зустрітися з друзями – коло спілкування звужується. Все це разом з постійним поганим самопочуттям і відсутністю реалізації, наприклад, в роботі, підвищує ризик депресії та суїцидальних думок.

Перший крок в лікуванні синдрому хронічної втоми – це зменшення психічного навантаження. Слід зменшити кількість щоденних справ не менше, ніж на 20%. Краще позбутися тих обов’язків, які вимагають найбільшої психічної напруги.

Синдром хронічної втоми – не смертельний. Але він істотно знижує якість життя і може привести до серйозних порушень імунної системи. У деяких людей відновлення відбувається спонтанно, але, один раз виникнувши, цей стан може повторитися в будь-який час, зазвичай після перенесених інших захворювань або в період стресу.

Іноді постійна втома виникає у так званий реабілітаційний період після перенесеного серйозного захворювання. Сюди відносять постінфекційний і посттравматичний синдроми.

Найбільш дієвим способом швидко і якісно побороти стрес є медикаментозна терапія. Деякі зміни способу життя можуть полегшити і навіть перемогти хворобу. У їх числі – хороший нічний сон, приємний відпочинок, правильне харчування.

Лікування захворювання має бути комплексним та індивідуальним. Потрібно вчасно визначити проблему і, не відкладаючи, звернутися за допомогою до лікаря.

Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь