A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Ігнац Земмельвейс - засновник асептики і батько гігієни рук

Дата: 20.03.2020 10:10
Кількість переглядів: 3652

Ігнац Земмельвейс - це угорський акушер-гінеколог, якого вважають засновником асептики і батьком гігієни рук. Тема як ніколи актуальна сьогодні, адже саме миття і дезінфекція рук можуть в першу чергу врятувати людину від зараження коронавірусів Covid-2019.

Google присвятив свій черговий дудл по праву видатному лікарю - Ігнацу Земмельвейсу."Батько гігієни рук" Ігнац Земмельвейс: відеоролик

Біографія Игнаца Земельвейса

Засновник асептики і рятівник матерів - так називали Земельвейса вже після смерті, проте за життя і його самого, і гіпотезу про гігієну, яку він висував, вважали дурістю.

Фото без опису

Видатний медик народився 1 липня 1818 року у західній частині нинішньої угорської столиці Буди, що колись була окремим містом.

Він був 5 дитиною з десяти, що народилися в сімействі бакалійника Юзефа Земельвейса і його дружини Терези Мюллер. Ігнац виріс в досить заможній родині.

Спочатку Земмельвейс вирішив вивчати право, а не медицину, тому вступив до Віденського університету восени 1837 року саме на цю спеціальність. Однак уже в наступному році з незрозумілих причин він перейшов на курс медицини.

У 1844 році чоловік отримав ступінь доктора медицини і спеціалізувався на хірургії та акушерстві . Його вчителями були: відомий австрійський патолог, політик і філософ Карл фон Рокитанський, чеський професор-медик, дерматолог Йосип Шкода і засновник Віденської дерматологічної школи Фердинанд фон Гебра.

У 1846 - 1850 роках працював у Відні в пологовому будинку. У 1851 році переїхав до Пешт, де очолив лікарню Святого Роха. З 1855 року також став професором Будапештського університету.

У 1847 році Земмельс, намагаючись зрозуміти причини післяпологової гарячки (сепсису) у породіль, припустив, що інфекцію можуть переносити лікарі , які приходять до вагітних з інфекційного та патологоанатомічного відділень лікарні.

Справа в тому, що лікарі в той час часто брали пологи після того, як вдавалися просто від мерця. Вони навіть не мили руки, а просто протирали руки носовими хустками.

Так, Земельвейс зобов'язав персонал лікарні перед маніпуляціями з вагітними і породіллями знезаражувати руки зануренням їх в розчин хлорного вапна. Завдяки цьому смертність серед жінок та новонароджених впала більш ніж в сім разів - з 18% до 2,5%.

Незважаючи на це, гіпотеза Земельвейса не відразу прижилася. Більш того - лікарі насміхалися над винахідником, зневажали і різко критикували. Крім того, директор клініки , де в той час працював Земмельвейс, доктор Кляйн, заборонив йому публікувати статистику зменшення смертності після впровадження стерилізації рук і вигнав з роботи . Не завадило йому зробити це навіть те, що смертність в клініці різко впала. Кляйн навіть заявив, що "буде вважати публікацію про гігієну рук доносом"

Ідеї Земельвейса не те, що не визнавали, тодішні медики ненавиділи професора. Вони, наприклад, зацькували його колегу лікаря Густава Міхаеліса. Він одним з перших застосував на практиці ідеї Земельвейса і домігся зниження смертності серед своїх пацієнток, але наклав на себе руки через усвідомлення власної нездатності змінити загальну думку лікарської спільноти.

Втім, найбільше вражає жахлива смерть провідного медика-вченого. Терапевт Земельвейса, Янош Баласса, склав документ, згідно з яким було рекомендовано направити Земельвейса в психіатричну лікарню. А його вчитель Фердинанд Ріттер фон Гебра обманом заманив його відвідати божевільню  в Деблінге під Віднем.

У якийсь момент Земельвейс зрозумів, що потрапив в пастку і спробував втекти, проте співробітники закладу його побили, одягли гамівну сорочку і помістили в темну кімнату. "Лікували" чоловіка проносним і обливанням холодною водою.

Останнє побиття лікаря закінчилося тим же сепсисом, від якого Земельвейс так старався врятувати жінок-породіль. Видатний лікар і вчений помер у віці 47 років, 13 серпня 1865 року. Він похований в Будапешті.

Минуло довгих 20 років, перш ніж про відкриття Земмельвейса згадали і визнали його ідеї посмертно. Лаври "батька гігієни", незважаючи на це, спочатку дісталися англійському лікарю Лістеру, який відкрив в хірургії еру антисептики.


Джерело:https://24tv.ua/techno/ru/kto_takoj_ignac_zemmelvejs_i_pochemu_google_posvjatil_emu_dudl_n1300971


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь