A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

11 грудня - Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

Дата: 11.12.2019 10:01
Кількість переглядів: 437

Щороку 11 грудня світова спільнота відзначає Всесвітній день хворих на бронхіальну астму. Вперше цей День почали відзначати в 1998 році в більш ніж 35 країнах світу. Він був приурочений до Всесвітньої наради з профілактики та боротьби з  бронхіальною астмою, що відбувалась в Іспанії (м. Барселона).

Фото без опису

Всесвітній день боротьби проти астми був заснований, відповідно до Рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я. Основним його завданням є покращення обізнаності лікарів, пацієнтів та населення про це захворювання, привернення уваги громадськості до вирішення проблем, пов’язаних з профілактикою та протидією астмі, і підвищення якості надання медичної допомоги пацієнтам з астмою.

Бронхіальна астма – одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі. За статистичними даними, більше 5% дорослого населення і 10% дитячого страждають цим захворюванням. У віковому аспекті найбільша поширеність на бронхіальну астму реєструється в шкільному віці. Висока захворюваність у дітей характерна для екологічно-несприятливих промислових регіонів. Так, у мешканців міст частіше реєструється це захворювання, аніж у мешканців села (7,1% та 5,7 % відповідно).

Бронхіальна астма – це  хронічне запальне захворювання, зумовлене порушенням нервової регуляції функцій бронхів, яке виявляється в приступах ядухи.

Розрізняють дві  групи факторів, що сприяють виникненню бронхіальної астми. Одну групу називають внутрішніми факторами, до яких належать індивідуальні особливості організмі. До другої групи відносять зовнішні фактори, серед котрих найбільш значимими є алергени, інфекції, паління, забруднення повітря усередині і зовні приміщень. Внутрішні фактори сприяють  розвитку захворювання, а зовнішні провокують його виникнення.

Приступ ядухи виникає раптово,  частіше вночі або зранку, триває від декількох  хвилин до кількох годин. Дихання утруднене, головним чином видих. Він здійснюється зі свистом, який чути на відстані. Хворий набуває вимушеного положення (сидить, спершись руками на ліжко). Кінець приступу характеризується виділенням харкотиння.

Хворі на бронхіальну астму повинні знаходитись під диспансерним наглядом, періодично проходити обстеження та оздоровлення. Для профілактики астми, зусилля мають бути спрямовані на усунення причин хвороби. Необхідно уникати сирості, холоду, а також усунути з навколишнього середовища хворого небезпечні алергени та професійні шкідливі фактори. Велике значення в профілактиці має санація носоглотки та своєчасне лікування бронхітів.

Джерело: medcv.gov.ua

Бажаємо Вам доброго здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь