A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

НЕ ЗВОЛІКАЙТЕ ІЗ ЩЕПЛЕННЯМ ПРОТИ ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ

Дата: 09.12.2019 11:28
Кількість переглядів: 369

Про те, що в Україні можливий спалах дифтерії, лікарі попереджали давно. Причина — низький рівень вакцинації проти цього захворювання.

Фото без опису

Спалахи дифтерії характеризуються своєю циклічністю – 7-10 років. Під час останньої епідемії дифтерії в Україні (1991-1998 років) захворіло майже 20 тисяч людей, 696 з них померло.  На спорадичному рівні дифтерія  реєструється майже щорічно в різних регіонах. Проте, низький рівень охоплення щепленнями проти цієї інфекції, котрий сформувався в останні роки, може призвести до ускладнення епідемічної ситуації з дифтерії найближчим часом. Захворювання має високу смертність (до 50%) при відсутності щеплень у хворого та не введенні протидифтерійної сироватки на ранніх стадіях,  через ураження токсином серця. Минулого року в країні було 10 хворих, цього року – 2: в Хмельницькій та Луганській областях.

Станом на 23.10.2019 року в місті Ужгород, Закарпатської області  діагностовано три випадки захворювання на дифтерію. Всі троє студенти-іноземці. Першим захворів студент медичного факультету Ужгородського національного університету, котрий приїхав з Індії. У хлопця були симптоми, схожі на ангіну: болі в горлі, наліт на мигдалинах сірого кольору, температура. Однак медики відразу запідозрили  у хлопця дифтерію. Лікування розпочали вчасно, тому його здоров’ю наразі нічого не загрожує.  Як встановлено розслідуванням, хлопець пропустив ревакцинацію у 16-ти літньому віці.  Менш ніж за тиждень, з підозрою на дифтерію було госпіталізовано ще двоє, через день під підозрою ще 12 осіб…  Понад сотню контактних з ними людей наразі обстежують.

 Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – ВАКЦИНАЦІЯ!

«Вчасно зроблене щеплення допоможе сформувати імунітет та захистити від смертельно небезпечних захворювань», — наголошують у МОЗ.

Діти повинні отримувати щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, а дорослі — кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цієї хвороби  зберігається близько 10 років.

Тож першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

Джерело: likar.center.

В Рівненській області наявна достатня кількість вакцини проти дифтерії та правця для дорослих і є можливість безкоштовно прищепитися проти цих хвороб  в кабінетах профілактичних щеплень закладів первинної медико-санітарної допомоги по місцю проживання.

Запрошуються усі особи, без обмежень по віку, котрі не отримували такі щеплення протягом останніх 10 років.

Не зволікайте, захистіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь