A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

ПАМ'ЯТКА: ЯК СПІЛКУВАТИСЯ ЗІ ШВИДКОЮ ДОПОМОГОЮ?

Дата: 04.12.2019 11:11
Кількість переглядів: 419

Дотримуючись цих простих і зрозумілих правил, ви повністю порозумієтесь із бригадою швидкої допомоги, що прибула до вас за викликом, і, звичайно, полегшите долю того, хто потребує допомоги.

1.Викликаючи швидку допомогу за телефоном 103, якомога точніше повідомте адресу: під'їзд, поверх, номер кодового замка в під'їзді, домашній телефон. Якщо ваш будинок або місце перебування постраждалого на вулиці важко знайти, дайте будь-які орієнтири, за якими бригаді легше буде знайти вказану адресу (наприклад, “біля пам'ятника”, “біля супермаркета”, “біля басейна”).

2.Якщо ви знаєте, що ваш будинок або під'їзд важко знайти, нехай хто-небудь із рідних вийде на вулицю і зустріне бригаду біля під'їзду. У темний час бажано просигналити ліхтариком, а потім висвітлити бригаді шлях у вашому темному під'їзді.

3. Постарайтесь правдиво і точно повідомити, що саме сталося: скарги хворого, ознаки хвороби, які ви спостерігаєте. Не обманюйте диспетчера, який приймає виклик. Наприклад, якщо у вашого родича “біла гарячка”, і він поводить себе агресивно, одразу скажіть про це. Не приховуйте факт психічного розладу, не кажіть, що викликаєте бригаду “на болі в серці”.

4.Якщо ви викликали швидку до лежачої на вулиці людини, за можливості залишайтеся поруч із нею до приїзду швидкої і подайте бригаді знак рукою або ліхтариком (у темний час).

5.Якщо на Ваших очах хтось отримав травму під час бійки, збройного нападу і в подібних кримінальних випадках, слід одночасно зі швидкою викликати міліцію за номером 102. Інакше ви поставите лікарів під загрозу нападу.

6.Якщо той, до кого викликаєте швидку, п'яний або виявляє агресі (поводить себе буйно, нападає на навколишніх, завдає собі ушкоджень, намагається укоротити собі віку або ж говорить про самогубство),повідомте про це в момент виклику, а потім повторіть бригаді, що приїхала, не чекаючи, поки лікар зайде до кімнати хворого.

7.Запрошуючи бригаду швидкої допомоги до квартири, заздалегідь замкніть вашого собаку, щоб він не вибіг назустріч бригаді. Не переконуйте медиків з усмішкою: “Не бійтеся, він не кусається.”. Лікареві абсолютно нецікаво перевіряти, кусається ваш собака чи ні.

8.Якщо хто-небудь з вашої родини п'яний, не допускайте його контактувати з бригадою, це часто закінчується конфліктом.

9.Одразу ж запропонуйте лікарям стільці й увімкніть у кімнаті, де перебуває хворий, верхнє світло. Вимкніть телевізор і радіо. Не змушуйте лікарів знімати взуття й одяг. Виведіть з кімнати малолітніх дітей, які заважають бригаді.

10.Коли лікар розпитує хворого, не перебивайте його, дайте пацієнтові розповісти самому. Не відволікайте лікаря багатослівними поясненнями, що саме болить у іншої людини. Зачекайте, поки вас запитають, а потім говоріть.

11.Якщо у вас запитують ім'я і прізвище хворого, не називайте замість його своє ім'я та прізвище. Не допускайте висловлювань типу: “Яке це має значення, якщо людина вмирає!”. Повірте, все, що у вас запитують лікарі, вони повинні й зобов'язані запитувати. Адже це вони роблять не з цікавості.

12.Якщо у хворого рак або інше захворювання, про яке ви не хотіли б говорити при ньому, повідомте лікаря про це до того, як він зайде до пацієнта.

13.Викликавши швидку, одразу ж приготуйте наявні вдома довідки, виписки зі стаціонарів та інші медичні документи й одразу ж запропонуйте їх лікареві, коли бригада приїде до вас.

14.Не конфліктуйте через дрібниці. Якщо ви впевнені, що вам потрібна саме, скажімо, кардіологічна, а не звичайна бригада, і ви сказали про це під час виклику, а приїхала звичайна - не піднімайте голос на лікаря з цього приводу. Лікар їде туди, куди його направляє диспетчер. Спокійно повідомте лікарю ваші міркування і разом з ним постарайтеся знайти вихід із ситуації.

15.Якщо лікар запропонував госпіталізацію, не наполягайте на певній лікарні. Повідомте лікарю свої побажання, і він постарається врахувати їх, якщо можливо. Для госпіталізації бажано взяти з собою паспорт. Якщо вас збираються везти не туди, куди ви хочете, не сваріться з лікарем. Лікар діє за розкладом чергових стаціонарів і за вказівкою відділу госпіталізації, а не за своєю примхою.

16.Якщо ви не хочете їхати до лікарні, підпишіть у лікаря карту виклику у відповідному рядку. Лікар не повинен нести відповідальність за ваше небажання госпіталізуватися.

17.Якщо ви хочете супроводжувати хворого в стаціонар, погодьте це питання з лікарем бригади.

18.Якщо лікар просить допомогти винести хворого, допоможіть самі або попросіть сусідів.

19.Перебуваючи в машині, сядьте там, де вкажуть, і поводьтеся чемно. Не критикуйте водія за вибір дороги. У машинах сильно трясе, але це не вина медпрацівників.

20.Якщо Ви вирішили залишити хворого вдома, не вимагайте від лікаря призначити курс лікування. Лікар швидкої допомоги зобов'язаний тільки надати допомогу. Усе інше повинен робити дільничний лікар. Якщо лікар швидкої визнає за необхідне, він викличе вам ще і бригаду невідкладної допомоги для активного спостереження або дільничного лікаря.

21.Усю необхідну вам інформацію ви можете отримати у старшого лікаря зміни (через 103) 

22.Якщо так станеться, що ваш родич помер у присутності бригади, не влаштовуйте істерику і не кидайтеся на лікаря з кулаками. На жаль, усі люди помирають, незважаючи на прогрес у медицині і професійність лікаря. Намагайтеся залишатися людиною навіть у найтяжчій ситуації.

Бажаємо Вам доброго здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь