A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

«Муніципальна няня» - що це ?

Дата: 15.11.2019 12:40
Кількість переглядів: 624

Сьогодні надаємо відповіді на питання, які так цікавлять мам, що виховують діток до трьох років.

Хочеться зазначити, що це ще один вид соціальної допомоги молодим сім’ям. Крім щомісячних 860 гривень, які отримують на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1626 гривень на відшкодування послуги няні – незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці.

 

Хто може отримати таку допомогу ?

Послуга з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” надається одному з батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до трьох років.

 

Хто може бути муніципальною нянею ?

Муніципальна няня — будь-яка фізична особа — підприємець, яка зареєструвала свій вид діяльності згідно з КВЕД 97.00, КВЕД 88.91, або юридична особою КВЕД 78.20, КВЕД 85.10, яка надає послугу з догляду за дітьми, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.  Крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти.

 

Чи може бути такою нянею бабуся або дідусь ?

Так, за умови, що вони офіційно зареєстровані фізичною особою підприємцем (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) та з ними укладено договір по наданню послуги з догляду за дітьми.

 

А як укладається договір?

Договір укладається у письмовій формі між одним із батьків або опікунів дитини до трьох років та муніципальною нянею. У договорі має бути визначено, зокрема, назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умов та строку її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

 

Які документи необхідно подати та куди ?

Для отримання компенсації послуги “муніципальна няня” отримувач послуги протягом місяця після укладення договору подає до управління праці та соціального захисту населення за місцем свого проживання такі документи:

-        заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

-        заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку;

-        копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;

-        документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви додаються копії:

-        свідоцтва про народження дитини;

-        паспорта отримувача компенсації послуги з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;

-        документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

-        документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті);

-        рішення виконавчого органу міської ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною)

 

А якщо в сім’ї двоє дітей до трьох років, як буде призначатись компенсація? 

Компенсація послуги “муніципальна няня” виплачується отримувачу послуги “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня. Відповідно повинні бути укладені договори на кожну дитину.

 

Чи може муніципальна няня мати декілька договорів?

Буває так, що сім’я наймає няню не на повний робочий день. У такому випадку муніципальна няня має змогу оформити два договори з різними сім’ями  та надавати їм відповідні послуги.

 

На який період буде нараховуватись така компенсація  та як виплачуватись?

Компенсація послуги “муніципальна няня” призначається на строк здійснення догляду за дитиною до трьох років, визначений у договорі і виплачується щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги документів, що підтверджують витрати на оплату послуги “муніципальна няня”. 

Зауважу, що для безперебійного отримання коштів отримувачі послуги «муніципальна няня» повинні щомісяця до 5 числа подати до управління праці та соціального захисту населення документи, що підтверджують проведені розрахунки з муніципальною нянею за надані послуги.

У разі неподання в установлений строк документів, що підтверджують оплату муніципальній няні, виплата компенсації послуги припиняється.

 

Чи є обмеження в наданні послуги “муніципальна няня” ?

Компенсація послуги “муніципальна няня” не призначається батькам, які є батьками — вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

 

Чи буде враховуватись сума наданої компенсації при розрахунку доходів, підчас призначення інших видів державної соціальної допомоги ?

Одержання отримувачами послуги інших видів допомог не впливає на призначення та виплату компенсації послуги “муніципальна няня”.

Компенсація послуги “муніципальна няня” не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь