A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Міносвіти пропонує до громадського обговорення проєкт порядку прийому до вишів у 2023 році

Дата: 14.12.2022 18:55
Кількість переглядів: 271

Фото без опису

Міністерство освіти і науки України підготувало до громадського обговорення проєкт порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році.

Згідно з проєктом порядку вступу до вишів у 2023 році, який оприлюднено на сайті відомства, вступники на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра вступатимуть за результатами національного мультипредметного тесту (НМТ), як і у 2022 році.

Однак, у 2023 році НМТ складатиметься з чотирьох обов’язкових предметів: української мови, математики, історії України та однієї з іноземних мов – на вибір вступників будуть запропоновані англійська, французька, німецька та іспанська мова. Зокрема, окремого дня абітурієнти зможуть за бажанням здати додатковий предмет НМТ (фізику, хімію чи біологію), результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України чи іноземної мови.

Вступники на художні та спортивні спеціальності складатимуть НМТ і творчий конкурс.

У відомстві зазначають, що замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2020/2021 років.

Вступників до магістратури зараховуватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ) (який поєднує тест загальної навчальної компетентності та тест з іноземної мови (англійської, німецької, французької, іспанської на вибір вступника)) для всіх спеціальностей та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) (на спеціальності галузей знань "Соціальні та поведінкові науки", "Журналістика", "Управління та адміністрування", "Право", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини") чи фахового іспиту в закладі освіти для вступу на інші спеціальності.

Крім того, без зовнішніх іспитів (НМТ, ЄВІ, ЄФВВ), а лише за результатами вступних випробувань у закладі вищої освіти можна буде вступити на контракт на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра) та освітнього ступеня бакалавра на навчання на спеціальності, яким надається особлива підтримка (53 спеціальності та 11 спеціалізацій).

"Суттєво зменшується регулювання розподілу бюджетних місць державними замовниками на користь прозорих і повністю автоматизованих процедур. МОН не планує встановлювати поділ бюджетних місць між вступниками на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра). Вони братимуть участь у спільних широких конкурсах із використанням однакового розрахунку конкурсного бала, що дозволить розподілити бюджетні місця на користь ліпше підготовлених вступників", – йдеться у повідомленні.

У вступній кампанії 2023 року не планується використовувати середні бали раніше отриманих документів про освіту та сільський коефіцієнт, а галузевий коефіцієнт буде використаний для підтримки вступників на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра з пріоритетним вибором однієї зі спеціальностей, якій надається особлива підтримка. Регіональний коефіцієнт буде визначено навесні, залежно від воєнно-політичної ситуації в Україні.

Також передбачено збереження всіх пільг та пільгових категорій, зокрема мешканців тимчасово окупованих територій.

Відповідно до проєкту, вступники допускатимуться до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення та можуть бути рекомендовані або переведені на такі місця за наявності конкурсного балу щонайменше 130 (для дітей загиблих захисників України ця умова не застосовується).

Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра) не може бути менше ніж 150 балів для спеціальностей "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія" галузі знань "Охорона здоров’я", не може бути менше ніж 140 балів для спеціальностей галузей знань "Право", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини", спеціальності "Фармація, промислова фармація".

З повним текстом проєкту порядку можна ознайомитись за посиланням: https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2022/12/09/HO-proyekt.nak.Pro.zatv.Poryadku.pryyomu.na.navch.dlya.zdobut.VO.2023-09.12.2022.docx

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь