A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Реабілітаційне лікування застрахованих (працюючих) осіб після перенесених захворювань і травм

Дата: 30.09.2021 10:32
Кількість переглядів: 715

На відновне лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесеного захворювання і травми за рахунок коштів Фонду соціального страхування України має право кожна застрахована особа за наявності відповідних медичних показань за профілями медичної реабілітації, визначеними Порядком відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 13.07.2017 № 39 (далі - Порядок № 39).

        Медична реабілітація – вид медичної допомоги, що включає систему лікувальних заходів, які спрямовані на відновлення порушених чи втрачених функцій організму, виявлення та активізацію його компенсаторних можливостей, профілактику ускладнень та рецидивів захворювання. Застосування медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів допомагає якнайшвидше відновити здоров’я та працездатність людини, зменшити показник первинної інвалідності, підвищити рівень життєдіяльності, а також скоротити терміни тимчасової непрацездатності.

  Застрахована особа направляється на лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за кошти Фонду за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікарні (ЛКК), де перебуває пацієнт. Відновне лікування розпочинається одразу після закінчення гострого періоду захворювання і направлення застрахованих осіб на відновне лікування в санаторно-курортні заклади здійснюється безпосередньо зі стаціонару лікарні при відсутності протипоказань.

Основний механізм отримання реабілітації за кошти Фонду: після висновку лікарсько-консультативної комісії (далі - ЛКК) закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє робочий орган Фонду про наявність на лікуванні особи, що має показання для проходження відновного лікування; заповнюється заява і за паспортом та ідентифікаційним кодом хворого перевіряється чи є хворий застрахованою особою; вибирається санаторій; орган Фонду узгоджує із санаторно-курортним закладом наявність вільних місць та укладається договір між Фондом, санаторієм і хворим; після проходження реабілітації застрахованою особою підписується програма реабілітаційного лікування з оцінкою ефективності та акт приймання - передачі наданих послуг.

Направлення застрахованих осіб на відновлювальне лікування в санаторно-курортні заклади здійснюється безпосередньо зі стаціонару лікарні. На час реабілітації продовжується листок непрацездатності.

       Відновлення здоров’я застрахованих осіб здійснювалось за такими профілями медичної реабілітації:

нейрореабілітація (підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм та інші);

м’язово-скелетна реабілітація (підгострий період опіків, підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних та травматологічних), ревматологічні захворювання);

- кардіо-пульмонарна реабілітація (підгострий період інфаркту міокарда, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень, після операцій на легенях; цукровий діабет);

- інша (соматична) реабілітація (підгострий період після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах);

- медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

- реабілітація при порушенні перебігу вагітності (ускладнена вагітність).

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення, зокрема, вражати серцево-судинну та нервову систему людини, призводити до інвалідності. Пройти курс відновного лікування за кошти Фонду соціального страхування України після перенесеної коронавірусної хвороби застраховані особи можуть на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів. Зокрема, у разі ускладнень за профілем кардіо-пульмонарної реабілітації та нейрореабілітації. Саме вчасна реабілітація осіб зі складними патологічними станами є одним із головних чинників упередження настання інвалідності та подальшого відновлення і компенсації порушених функцій організму, соціально-побутового і професійного відновлення хворого.

  Слід зазначити, що висока ефективність проведення медичної реабілітації може бути досягнута лише за умов обов’язкового дотримання основних принципів: раннього початку, безперервності, послідовності та повноти надання медичної допомоги хворим, індивідуального підходу відновного лікування. Своєчасна реабілітація також є одним з головних чинників запобігання первинної інвалідності.

Отримати більш детальні роз`яснення щодо механізму направлення на реабілітаційне лікування можна особисто, звернувшись до сектору медичних та соціальних послуг Сарненського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області за адресою: (м. Сарни, вул. Демократична, 46 (тел.: 03655-3-20-08) та смт. Рокитне, вул. Р.Дубовця, 1а (тел.: 03635-2-29-89). 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь