A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Платники ПДВ Рівненщини повнили держаний бюджет на понад 740 мільйонів гривень

Дата: 17.05.2021 15:28
Кількість переглядів: 651

У січні – квітні 2021 року платниками ПДВ області  сплачено до державного  бюджету 749,8  млн. грн. податку на додану вартість. За словами начальника Головного управління ДПС у  Рівненської області Віталія Чуя, в порівнянні з минулим роком  надходження зросли на 234 млн. грн., або на 45 відсотків.

Така позитивна динаміка щодо збільшення надходжень ПДВ є результатом відкритих і партнерських взаємин з бізнесом, якісного сервісного обслуговування платників та високого рівня сумлінної сплати податку суб’єктами господарювання області.

Крім того, електронний формат спілкування з бізнесом, який активно впроваджує ДПС, насамперед в питанні адміністрування ПДВ, створює рівні конкурентні умови для відповідального бізнесу.

Нагадуємо, що у відкритій та приватній частинах Електронного кабiнету, розміщеного на офіційному веб-порталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), платники податків мають доступ до сервісу «Дані реєстру платників ПДВ».

Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, що сертифікований у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Для перевірки даних про реєстрацію платником ПДВ достатньо здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта) або найменуванням/ПІБ платника податків.

Здавали житло в оренду – як сплачувати податок на нерухоме майно

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що згідно ст.266 Податкового кодексу України  об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки передбачено нормами статті 266ПКУ. Водночас, пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на об’єкти оподаткування, що здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності з метою одержання доходів (п.266.4.3.ПКУ).

Згідно з нормою ст. 810 глави 59 Цивільного кодексу України  договором найму (оренди) житла визнається цивільно-правовий договір, в силу якого одна сторона – власник житла (наймодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцією для підтвердження здачі житла в оренду.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Платники податку мають можливість звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у їх власності, права на користування пільгою зі сплати податку.

Отже, якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду, та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

У травні закінчуються преференції для платників єдиного податку першої групи

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує фізичним особам – платникам єдиного податку 1 групи, що Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», передбачені пільги для платників єдиного податку першої групи.

Так, платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються:

•          від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року (крім випадків порушення умов застосування першої групи платників єдиного податку) (п. 529 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ);

•          від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) за періоди з 01 грудня 2020 року по 31 травня 2021 року за себе. Такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Тобто, єдиний внесок та єдиний податок «спрощенці» першої групи можуть не сплачувати за грудень 2020 року та з січня по травень (включно) 2021 року.

Отже, вперше такі ФОП сплачуватимуть єдиний податок у червні 2021 року, а єдиний внесок – у липні 2021 року.

Головне управління ДПС у Рівненській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь