A A A K K K
для людей із порушенням зору
Немовицька громада
Рівненська область, Сарненський район

Щодо оформлення листків непрацездатності під час карантину

Дата: 14.05.2020 09:54
Кількість переглядів: 391

Фото без опису

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податку на період  здійснення заходів, спрямованих  на запобігання  виникнення і поширення коронавірусної  хвороби (COVID-19)»  від 17.03.2020 № 533-IX внесено зміни до Закону України «Про  загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105, яким визначено, що допомога по тимчасовій  непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров»я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв»язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби  (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Таким особам допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Відповідно до частини 1 статті 31 Закону України № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцію про порядок видачі документа, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, порядок заповнення листка непрацездатності – Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України за погодженням Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та  професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

З метою реалізації вищезазначених законодавчих змін Міністерством охорони здоров’я України підготовлено та затверджено наказ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 27.04.2020 № 963, яким унормовано видачу листків непрацездатності застрахованим особам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби(COVID-19).

Терміни тривалості самоізоляції та перелік осіб, чітко визначено постановою КМУ від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Цією постановою затверджено Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, яким передбачено, що строк самоізоляції становить 14 днів. Пунктом 3 цього Порядку також окреслено чітке коло осіб, які потребують самоізоляції.

Застраховані особи мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, за рахунок коштів Фонду починаючи з шостого дня непрацездатності у разі надання листка непрацездатності, виданого в установленому порядку із зазначенням причини непрацездатності 11- ізоляція від COVID-19.

Страхувальники при оформленні заяви-розрахунку   в додатку 1.1  «Матеріальне забезпечення» у колонці 10 вказують причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19. Відповідно виплата матеріального забезпечення за таким видом непрацездатності проводиться  у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

 

Інформація Сарненського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь